8.11.10

komputer bercakap

Buat komputer/laptop/netbook anda bercakap. Lebih istimewa software/script ni anda buat sendiri. Tapi komputer kita ni akan bercakap slang orang putih la, dah diaorang yang reka.

Caranya begini:

1. Buka notepad.
2. Copy-Paste script berikut :

Dim msg, sapi
msg = InputBox ( “Apa yang Anda ingin saya katakan?”)
Set sapi = CreateObject ( “sapi.spvoice”)
sapi.Speak msg


3. Edit dengan retype semula semua quotation mark(“) kerana ” di blog tak sama dengan ” notepad.

4. Save as mana-mana folder anda nak letak fail ini, kemudian pilih all files lalu beri nama mypc.vbs
5. Selesai
6.Buka balik folder tadi
7. Tekan dua kali fail tadi (mypc.vbs)

Boleh tukar ayat lain dengan taip dan klik!


Ryu cakap:try la..

3 ulasan:

Cik Ila berkata...

tu cara nk tau PC/Lptop tu jantan or betina.hahahaha

mynameisryu berkata...

haha..camuh lak ea..tapi kalau tak silap kalau wat kat desktop memang suara 'jantan' kot..lau kat lappy lak mmg 'betina'.hahah

shah rizan berkata...

ni nak tau program ape yg telah di install dalam lappy anda.. ade dua.. john n sape entah nme die..